activiteiten

di
Het doopsel: kansen en uitdagingen @ diocesaan centrum Groenhove
feb 27 @ 19:30 – 21:45
Het doopsel: kansen en uitdagingen @ diocesaan centrum Groenhove | Torhout | Vlaanderen | België

Hoe helpt de liturgie ons thuiskomen in de betekenis van het doopsel?
Hoe kunnen we (letterlijk) op weg gaan tijdens de doopliturgie?
Een doopviering met meerdere dopelingen: (hoe) werkt dat?
Hoe kan men een doopsel integreren in een zondagse eucharistie?
Hoe breng je de doopliturgie aan bod in de doopvoorbereiding?
Er zijn steeds meer kinderen die de eerste communie wensen te ontvangen, maar nog niet gedoopt zijn. Hoe kunnen we met deze kinderen op weg gaan naar het doopsel?
Hoe kan de pastorale eenheid of parochie na het doopsel contact houden met de gezinnen van een dopeling?
Wie kan een doopsel aanvragen en welke info moet daarbij aan bod komen?
Tijdens de twee liturgische vormingsavonden gaan we dieper in op deze vragen.

Tijdens de eerste liturgische vormingsavond beluisteren we Stefaan Franco, bisschoppelijk gedelegeerde voor liturgie, sacramenten en het diaconaat. Stefaan zal spreken over de theologie en de liturgie van het doopsel. Tevens gaat hij ook in op enkele veel gestelde vragen. Ook toont hij ons dat we tijdens de doopviering stap voor stap de weg van het geloof verkennen. Om die reden vinden de verschillende onderdelen van de doopliturgie bij voorkeur plaats op verschillende plekken in het kerkgebouw.

De tweede liturgische vormingsavond start met een gebedsmoment in de kerk. Hierbij bezoeken we de verschillende plekken die van belang zijn in de doopliturgie.

Vervolgens luisteren we naar enkele getuigenissen. Marc Messiaen, pastoor van de pastorale eenheid De Wijngaard Deerlijk, vertelt hoe de doopliturgie aan bod komt wanneer hij samen met de ouders het doopsel voorbereidt (individuele doopvoorbereiding).

Marina Deseyne spreekt over de combinatie van gemeenschappelijke doopvoorbereiding en individueel huisbezoek in de pastorale eenheid Sint-Germanus Ardooie en over de mailbrieven waarmee ze na het doopsel contact onderhouden met de gezinnen van dopelingen.

Annemie Declercq getuigt over de gemeenschappelijke doopvoorbereiding en de gemeenschappelijke doopvieringen in de federatie Menen-Wervik-Geluwe. Danny Vandenbroucke getuigt over doopsels in een zondagse eucharistie in de federatie Wingene.

Leen Hosten spreekt over de wijze waarop het doopsel op schoolleeftijd in de pastorale eenheid Sint-Donatianus Brugge wordt voorbereid en hoe de doopviering verloopt.

Met behulp van dit rijke aanbod willen we allen stimuleren om letterlijk en figuurlijk met gezinnen van een dopeling op weg te gaan.

We verwelkomen jullie dan ook graag op deze avonden!

mrt 3 @ 08:45 – 12:30
Theologische academie 2017-2018 @ Grootseminarie | Brugge | Vlaanderen | België

De Theologische Academie biedt een vierjarige lessencyclus aan met de bedoeling het geloof beter te leren kennen.

Er zijn lessen over Bijbel, moraaltheologie, sacramentenleer, liturgie, dogmatiek, spritualiteit, kerkgeschiedenis, kerkelijk recht, kerkleer en wereldgodsdiensten. Er zijn ook enkele lesbeurten pastoraaltheologie.

De cursussen worden gegeven door professoren van het Grootseminarie te Brugge.

In het academiejaar 2017-2018 staan de vakken moraaltheologie, kerkleer, wereldgods- diensten en pastoraaltheologie op het programma.

mrt 8 @ 19:30 – 22:00

Wat is bidden? Wat haalt het uit? Een kleine theologie van het gebed.

Regelmatig vermelden de evangelisten dat Jezus zich in gebed terugtrekt. Hij leerde zijn leerlingen bidden met het Onzevader (Lc 11,1). Bidden behoort tot de essentie van het christen-zijn.

Maar wat is bidden eigenlijk? Wat ‘doen’ christenen als ze bidden? Waarom is bidden zo belangrijk? En haalt het wel iets uit? Wat kunnen we allemaal vragen in gebed en wat niet? In drie namiddagen denken we na over deze vragen. Daarmee reiken we stevige fundamenten aan voor een gebedsspiritualiteit die ons leven verrijkt.

mrt 10 @ 08:45 – 12:30

mrt 17 @ 08:45 – 12:30

di
PINKSTEREN AFGESTOFT @ Diocesaan Centrum Groenhove
mrt 20 @ 19:30 – 21:45
PINKSTEREN AFGESTOFT @ Diocesaan Centrum Groenhove | Torhout | Vlaanderen | België

Om tal van redenen durft het wel eens tussen de plooien vallen, het feest van de “vijftigste dag” na Pasen. Maar ook dit feest biedt veel kansen om de vreugde van ons geloof te verkennen en te beleven.
Deze “afgestoft”-avond geeft opnieuw geen droge opsomming van informatie en suggesties maar laat je in een vreugdevolle sfeer zelf enkele
mogelijkheden beleven. De bedoeling is
dan dat je daar in je eigen geloofsgemeenschap creatief mee aan de slag gaat.
Welkom op een avond vol Geest-drift en inSpiratie!

mrt 22 @ 19:30 – 22:00

mrt 24 @ 08:45 – 12:30