activiteiten

ma
BEZINNINGSDAGEN in de ABDIJ van ORVAL @ Abdij van Orval
sep 18 – sep 21 hele dag
BEZINNINGSDAGEN in de ABDIJ van ORVAL @ Abdij van Orval | Florenville | Wallonie | België

De prachtige abdij van Orval is een unieke plek waar alles je helpt om tot rust en diepgang te komen: de stilte, de liturgie, de gastvrijheid, de broederschap, de omgeving, …

We leven mee op het ritme van de abdij. We leren het Marcusevangelie dieper kennen via studie van enkele tekstfragmenten, via gesprek en delen van ervaring onder mekaar, via film en muziek. Er is vanzelfsprekend ook tijd voor ontmoeting en ontspanning.

Data

We worden in de abdij verwacht op maandag 18 september 2017 tegen het middagmaal (12 uur) en we nemen afscheid na het middagmaal van donderdag 21 september 2017.

Er kunnen 9 mensen deelnemen.
De logieskosten worden vereffend met de gastenbroeder (reken op 48 euro per dag). De (beperkte) organisatiekosten zullen ter plaatse gedeeld worden. Eenmaal we zicht hebben op de inschrijvingen, kan carpooling georganiseerd worden.

Gelieve om praktische reden zo snel mogelijk in te schrijven en zeker voor 20 augustus 2017

Meer info lees je in deze flyer

sep 23 @ 08:45 – 12:30
Theologische academie 2017-2018 @ Grootseminarie | Brugge | Vlaanderen | België

De Theologische Academie biedt een vierjarige lessencyclus aan met de bedoeling het geloof beter te leren kennen.

Er zijn lessen over Bijbel, moraaltheologie, sacramentenleer, liturgie, dogmatiek, spritualiteit, kerkgeschiedenis, kerkelijk recht, kerkleer en wereldgodsdiensten. Er zijn ook enkele lesbeurten pastoraaltheologie.

De cursussen worden gegeven door professoren van het Grootseminarie te Brugge.

In het academiejaar 2017-2018 staan de vakken moraaltheologie, kerkleer, wereldgods- diensten en pastoraaltheologie op het programma.

sep 28 @ 19:30 – 22:00
School voor geloofsverdieping

Ben je aan herbronning toe? Wil je leren om je geloof onder woorden te brengen? Wil je daar samen met anderen over in gesprek gaan? Dan is deze vorming helemaal voor jou.

Meer info vind je in deze folder.

sep 30 @ 08:45 – 12:30

okt 7 @ 08:45 – 12:30

okt 12 @ 19:30 – 22:00
School voor geloofsverdieping

Meer info vind je in deze folder.

okt 14 @ 08:45 – 12:30

“Even weerloos als wij mensen” (H.Oosterhuis) @ Diocesaan Centrum Groenhove
okt 19 @ 19:30 – 21:30
"Even weerloos als wij mensen" (H.Oosterhuis) @ Diocesaan Centrum Groenhove | Torhout | Vlaanderen | België

Kerstmis afgestoft

Hou jij ook van het Kerstfeest? Is dat feest op jouw parochie ook elke keer een sfeervol hoogtepunt? Toch komt er soms wat sleur op de dingen die we dan doen. Ieder jaar hetzelfde stro op de stal, altijd dezelfde liederen, de obligate gluhwein enz. Dat is zonde. Want de tradities en gebruiken rond dit feest, maar vooral het verhaal en het mysterie zelf zijn zo rijk, dat het goed is ze van tijd tot tijd te ontdoen van het stof van de routine.
Dit vormingsprogramma wil je laten kennismaken met een hele reeks mogelijkheden en tips voor een rijke en diepgaande viering van Kerstmis. Die kunnen je helpen om je eigen creativiteit volop aan te boren. Daarbij kijken we niet op de eerste plaats naar de liturgie maar naar de vele andere kansen om het feest volop te laten leven in de geloofsgemeenschap.
Kom zeker even proeven. Want het wordt geen avond vol uitleg over … we zullen het zelf beleven en mee-maken !
Later in het vormingsjaar worden ook Pasen en Pinksteren “afgestoft” (6 februari en 20 maart).
okt 21 @ 08:45 – 12:30

ma
okt 23 @ 19:30 – 22:00
Vreugde in en dankzij de Psalmen. Een Bijbelse verkenning. @ Gregoriuszaal Abdij Zevenkerken | Brugge | Vlaanderen | België
inhoudWie gelooft, heeft reden om blijmoedig door het leven te gaan. Niet dat alles koek en ei is, verre van. Maar de vreugde die we kunnen vinden in het evangelie is van dien aard, dat ze ons telkens weer overkomt. Die vreugde is een bron van hoop en van kracht. Er is veel lijden in de wereld. De vreugde die we dankzij het evangelie ontvangen, is de grondtoon waarmee we midden in deze wereld kunnen staan om daarin kleine stapjes te zetten van solidariteit en liefde. Gelovigen zijn op de eerste plaats bezielde mensen. Al de rest volgt daaruit!

Deze grondtoon van de vreugde – één van de gaven van de Geest (Galaten 5,22-23) – komen we natuurlijk niet alleen in het Nieuwe Testament tegen. Ook het Oude Testament legt getuigenis af van de gedrevenheid, de bezieling en de vreugde die God in ons hart legt. Vooral in de Psalmen worden die grondtonen duidelijk hoorbaar.Op maandag 23 oktober zal monnik en kluizenaar Benoît Standaert ons meenemen in die vreugdevolle wereld van de psalmen.Dit zal doorgaan in de Gregoriuszaal van de abdij Zevenkerken, van 19.30 tot 21.00 uur.

Tijdens een tweede avond komt het volgende aan bod:
Het oudste ‘evangelie’ is geen papieren evangelie, maar het evangelie zoals Paulus dat verkondigde lang voordat het eerste van de vier evangeliën het licht zag. De oudste brief van Paulus is gericht aan een groep Jezusvolgelingen in de Griekse stad Tessalonika. Deze brief ademt de vreugdevolle sfeer van het begin! Samen met Jean Bastiaens, directeur van Bijbelhuis Zevenkerken, zullen we deze brief doornemen en ons laten inspireren door dit ‘oudste evangelie’ (1 Tes).Deze avond gaat door op woensdag 15 november in de Gregoriuszaal van de abdij Zevenkerken, van 19.30-21.00 uur.

Organisatie: Bijbeldienst Bisdom Brugge en CCV in het bisdom Brugge
extra infoInschrijven vóór 16 oktober 2017